Köksrenovering

När vi gav oss in i “Projekt köksrenovering” hade vi nog inte helt klart för oss hur mycket tid det skulle ta. Nu, ett antal hundra man-timmar senare kan vi konstatera att det vida översteg våra kalkyler. Det har gått åt både kvällar, helger, semesterdagar, kakor, bullar och öl, men resultatet blev riktigt bra!

Vi backar till början, och tar oss en titt på hur det såg ut från början. Marbodal från 1980. Det var byggt i vinkel och det fanns plats för ett mindre matbord.

Planlösning-original1

Vi ville ha en mer öppen planlösning, så efter mycket ritande och skissande hade vi kommit fram till en lösning där delar av allrummet och köket slås ihop till ett nytt kök. Köket blir då naturlig knutpunkt för resten av huset.

skisser_v114

Så var det dags att börja riva det befintliga köket samt de väggar som inte längre skall vara kvar. Slitigt arbete!

Pizza-valvs-väggen mellan entré och kök visade sig vara en gammal ombyggd spaljé som klätts med spånskivor och stålspik till förbannelse. Men till slut gav även denna vika!

Sist av allt åkte de sista skåpsstommarna ut med diskbänk och allt. I och med detta var i princip hela köket rensat. Nu börjar en intressant period av mycket färdigmat á la Ravioli på burk, och djupfryst pytt-i-panna.

Vi hade i alla fall möjlighet att värma saker på en högst temporär spis…

Kontroll!! Mätte vi rätt när vi beställde köket?

Det mesta av elen skulle dras om och 13 nya infällda downlights skulle installeras, så det blev enklast att sätta ett nytt innertak. Rena rama styrketräningen även om vi hade hjälp av en skivhiss.

När taket var klart var det dags att förbereda för det nya golvet. När gamla plastmattan var borta kunde vi konstatera att det var något knas med den underliggande spånskivan på ett område där det knarrade högst betänkligt. Jag var lite skeptisk till att bryta upp och åtgärda detta, men jag tror det var ungefär här begreppet “Ingen hyllar en fegis” myntades, och sedan satte Janne sänksågen i golvet och började såga. Betongplattan visade dig vara rejält ojämn och när man byggde huset hade man försökt jämna till detta med pappbitar, blompinnar och andra bra materialval… Nu blev det ordentligt gjort och golvet knarrar inte det minsta. Idag är jag tacksam att du stod på dig Janne att fixa detta! 🙂

Golv, tak och väggar klara! Nu börjar man få vittring på hur det hela kommer att bli.

Till slut kom den där dagen då köket levererades. Skönt i alla fall att skåpsstomarna var färdigmonterade…

Både över och underskåp på plats. De infällda spotlightsen under överskåpen visade sig vara lite kniviga att få på plats.

Man skall inte underskatta smådetaljerna på slutet! Det tar en evig tid att få socklar, skåpsluckor och handtag på plats. Här har vi i alla fall fixat detta, och stenskivorna från Lapital är på plats.

Golvet skulle även fixas i huvudentrén, och här hade vi valt att ha ett kalkstengolv från Slite Stenhuggeri. Såklart att det måste finnas någon gotlandsanknytning i vårt hus! Det blev Andreas på AH Platt & Bygg som fick uppdraget att fixa detta eftersom han hade gjort ett bra arbete med våra badrum. Han passade även på att sätta glasplattorna i köket.

Efter mycket slit är nu köket klart!

One comment

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.