Påskaktiviteter

Det blev en lite annorunda Påsk 2020. Coronaviruset satte stopp för vår planerade resa till Gotland, så det fick bli långledigt på hemmaplan. Kan vara ganska intensivt med tre små pepplingar som bara jobbar med två växlar – 0 eller 140%. Här följer i alla fall en kort resumé…

I princip alla orienteringstävlingar har ställts in för Max del, men vi har kunnat delta på flera extra träningar istället. Under påsken var det bland annat momentorientering där man ställs inför olika utmaningar utmed banan, t.ex bortmaskerade kartdetaljer. På kartan är de första kontrollerna (1-2) på brunbild (endast höjdinformation) för att sedan övergå i kontrollplock (3-9) på normal karta. Tillbaka (17-18) gällde det sedan att följa den bortmaskerade korridoren, dvs hålla koll på hur terrängen ser ut en bit åt sidan än där man just springer. Avslutningsvis (18-21) var alla bruna tecken (höjdrelaterade tecken) bortmaskerade. Det ser kanske enkelt ut, men kan faktiskt vara lite småknepigt. Jag är grymt imponerad av Max som i stort sett navigerade sig igenom banan på egen hand. Endast vid ett tillfälle fick jag korrigera lite 😉

På trillingfronten ger långledigt en del möjligheter att trimma in lite nya rutiner

  • Potträning på förmiddagarna går riktigt bra nu. Alla tre går då på stora toaletten, och Hugo går till och med dit på eget initiativ när det är dags.
  • Sparkcyklarna går varma på eftermiddagarna. De har blivit riktigt vassa på att hantera dem. De kör i nedförsbackar utan att ta stöd med benen och klarar (för det mesta) att bromsa. På kommandot ”BIL!” kör de in till kanten. De behöver dock träna lite på att hålla ihop gruppen, så det är lite småvanskligt att ge sig ut på egen hand med dem.
  • Napparna är som ni sett tidigare lämnade hos hönsen på bondgården. Det har funkat över all förväntan nu i tre dagar. De frågar bara efter napparna när de skall lägga sig, men nöjer sig då med att få svaret att napparna är hos hönsen.
  • Middagsvilan verkar vara passé. Det är egentligen ingenting som vi infört, utan något som de själva har ”bestämt” sig för. Vi vet inte riktigt varför, men när napparna försvann fanns inte viljan att sova middag kvar. Det är helt omöjligt att få dem att sova och sovrummet förvandlas istället till ett kuddkrig. Lika bra att ge upp. Men vi måste hitta någon form så de kan varva ner under en period under dagen för de orkar inte riktigt när klockan börjar närma sig 15-16 med grin, skrik och utfall som resultat. Energin återkommer dock på något mystiskt sätt vid 18-tiden…

Sen finns det en del utmaningar som det nog är dags att ta tag i snart

  • Att lyssna! Det är heeeelt omöjligt att genom tillsägelse få dem att sluta klättra på bord, avbryta en pågående halvnelson och likande
  • Att sluta med vällingen
  • Att inte ständigt och jämt försöka ha ihjäl sina bröder
  • Att sova hela natten (kanske, kanske, kanske kan avsaknaden av napp hjälpa till här)
  • Att kunna sitta och leka själva en stund utan att det urartar totalt

Fåglar är fortfarande mycket spännande, och i synnerhet svanar. Annars är också snigelskal mycket intressant.

Svanar vid Ravalen

På dagens cykeltur tog vi oss ända till Infra City, där vi hittade en ovanligt stor klätterställning. Men minst lika intressant var förståss passagen av cykelbron över tågspåren..

Ihreviken bubblar upp som strandfavorit

Idag blev det strandhäng för Victor, Max och mig. Hugo och William fick stanna hemma… Det kan vara rätt svårt att hitta en strand som funkar med småbarn. Dels vill man ju inte att det tar för lång tid att köra dit/hem så man riskerar att de somnar, och dels vill man ju att vattnet inte blir djupt direkt. 

Vi har provat lite olika stränder nu på Gotland, och Ihreviken börjar bubbla upp som en favorit. Kan vara lite knepigt att hitta parkering om man kommer vid fel tidpunkt, men i övrigt tycker vi att det funkar riktigt bra här!

Victor på väg att fylla hinken med vatten

 

The FULL I FAN tour 2013

Konstnärskollektivet Smaklösa brakade loss med sin spelning ikväll i Stenkyrka.

Smaklösa

”40 år i oväsendets tjänst” ger ju en bäring på förväntningarna – men som alltid, lika mycket oväsen, lika oförväntat, lika överraskande, och lika UNDERHÅLLANDE som vanligt…

[KGVID]http://alltochinget.boztrom.com/wp-content/uploads/2013/07/VID_20130717_204857.mp4[/KGVID]

Nya (eller hyfsat nya) låtar för i år är ”Helt Kriminell”, ”Moonboots på Hemse”, ”Backa med släp” samt ”Slitelåten”. Det ryktas även att det finns en ”Åk hem till Sanda”, men den spelades inte ikväll.

 

Fabriken, Furillen

Fabriksbyggnad, furillen

På Furillen, en ”ö” med vägförbindelse på nordöstra Gotland, finns ett hotell som heter Fabriken. Har man inte varit här förut undrar man först om man kommit rätt. Området är nämligen ett gammalt grustag som användes fram till mitten av 70-talet. När man avslutade produktionen, lämnades allt som det var, fabrikshus, lastkajer och kranar. I denna miljö har man anlagt ett hotell som andas industri, betong och metall. En lysande kombination!

Ön är relativt liten, och har man några timmar över kan man ta en långpromenad runt ön. Det finns även cyklar som man kan låna på hotellet, men då är det nog bäst att hålla sig till de grusvägar som finns.

Solnedgång Furillen

Vill man titta på solnedgången kan man klättra upp på en av de stora grushögarna. Här har man en magnifik utsikt!

Bad Furillen

Det finns några bra badställen i närheten av hotellet. Gemensamt för dem är att det blir djupt mycket fort – det vill säga inte så barnvänligt bad. Det bidrar även till att vattentemperaturen för det mesta håller sig ett par grader under de ”vanliga” badplatserna.

20130717-223258.jpgPassa även på att äta en bit på hotellets restaurang. Kanongod mat och, faktiskt, överkomligt pris!

Blå Lagunen

Blå Lagunen skylt

Vi har länge haft Blå Lagunen (norra Gotland) på listan över platser att besöka. Nu när vi äntligen var i närheten svängde vi införbi för att se om det var så blått som reklamen påvisar. För det första låg det inte riktigt där vi trodde, men det var inga större problem att hitta – en ordentlig skylt skvallrar vart det ligger. Dessutom har man infört en liten parkeringsavgift.

Blå lagunen

Och visst är det något speciellt med dessa kalkbrott – vattnet är mycket riktigt ”blått”, och det är riktigt djupt. Schysst badtemperatur var det också i vattnet. Vi gick aldrig runt till stora ”stranden” men antalet besökare översteg förväntningarna med råge.

Blå Lagunen Badgäster

Frågan är om man ändå inte väljer att åka till kalkbrottet i Smöjen istället? Det är betydligt lugnare där…