Bonusprojektet

Husmålningen fortskrider med oförminskad styrka. Om man anstränger sig riktigt rejält kan man ana slutet av projektet. Men vi får inte glömma att vindskivorna på två gavlar skall bytas också, och hängrännorna…

Men det avskräcker oss ändå inte att anta en liten extrauppgift – Sommarens bonusprojekt 2016. Och det här var helt ärligt inte planerat att ske denna sommar. Men nu är i alla fall den gamla syrénhäcken uppgrävd. Frågan är väl egentligen om man kunde kalla det häck – den hade fått leva sitt eget liv de senaste 20 åren och var både bred (närmare 3 meter), spretig och hade inslag av diverse andra växter.

Det tog en dag, men nu är alla rötter och stubbar uppgrävda. Körde iväg ungefär 2 ton jord till ÅVC som mest bestod av ogräs. Nu har vi ett prydligt dike som är redo för häckplantering.
image

..men det behövs ju planteringsjord också! Levererades idag…
image

Då återstår själva plantorna som skall bilda den nya häcken, men de får vi vänta på ytterligare en tid.

Plåt och trä

Målningsprojektet gör stora framsteg. Hela fasaden på husets framsida är i det närmaste klar. Bara lite finlir återstår. Och vilken skillnad det blir! Nu när de svarta detaljerna försvinner känns allt helt plötsligt mycket luftigare, och det svarta taket gör sig betydligt bättre till denna kulörkonfiguration. 

image

Under målningens gång märkte vi att hängrännorna var i dåligt skick. På vissa ställen läckte det och färgen hat börjat flagna. Dessutom skulle vita stuprör passa bättre än de gamla svarta. Så det blev ett snabbt beslut att i samma veva titta över även detta. Två av husets gavlar har även vindskivor av tveksam kondition, så även dessa skall bytas.

image

Vi börjar med ett provskott på ena sidan av garaget för att bedöma hur omfattande projektet blir. Så här långt har det inte varit några problem och rännan satt uppe inom en timma. De gamla rännkrokarna kan nog återanvändas även om passformen inte är fullständigt exakt. Bedömningen är att det ändå funkar.

Nu återstår att se hur det blir vid första riktiga regnet, kommer det att hålla tätt? Det har klarat det simulerade regnet med vattenslang i alla fall…

image