Altanen klar

Altanen är klar! Med sina 63m2 känns den i sin nuvarande form kanske lite stor. Men det är inte riktigt färdigbyggt ännu – tanken är att en del av den skall bli en pergola. Det visade sig dock efter att ha varit i kontakt med kommunen att denna del är bygglovspliktig, så det blev till att svänga ihop ett underlag för denna. Handläggningstiden är runt 10 veckor, så vi får ta en paus i byggandet.

Materialleverans

Grunden avvägd

Blivande pergola

pergola_ver2_grannintyg2

Det är vår – dags att gräva upp trädgården

Nja, kanske inte riktigt så dramatiskt som det låter. Men just nu känns det så. Altanen hade nått sin livslängd och ett antal stubbar och buskar skall bort. Lika bra att ta ett rejält omtag i hela trädgården.

Första steget togs i höstas, medelst medeltung grävmaskin grävde vi upp oönskade rabatter, buskar och träd. Steg två tog vi förra veckan: Med en lite lättare grävmaskin tog vi upp de sista buskarna och grävde ut någon decimeter för den nya altanen. 

Vi passade samtidigt på att gräva ut för blomlådor samt grovt jämna till ytan som sedan skall bli gräsmatta igen. Slutligen finlirade vi på ytan bredvid uppfarten för att få bättre plats för bilarna. Dit är det nu levererat 3.5 ton grus som vi kan använda till att göra en temporär lösning tills det är dags att fixa uppfarten på allvar.

Nästa nöt att knäcka är att forsla bort fyllnadsmassorna. Efter ett par hysteriska prisförslag blev det medelst egen släpkärra och muskelkraft. Lärdom: underskatta inte en rejäl jordhögs volym och vikt… En sisådär 24 vändor senare till återvinningen så är högen borta. Men slitigt var det…

Hemautomation med z-wave

Projekt Hemautomation har rullat på. Efter en del funderande så blev det tillslut ett system som bygger på z-wavestandarden. Det finns ett antal fabrikat på kontrollern (själva navet i systemet) och valet föll på Zipato. Kändes som en rimlig avvägning mellan teknisk komplexitet och användarvänlighet.

Nu är huset utrustat med ett antal sensorer, och en del av husets strömställare har blivit uppgraderade så att de är fjärrstyrbara. I regelmotorn definierar man sedan händelser, och vad dessa händelser skall resultera i. T.ex tänds utebelysningen strax innan det börjar skymma, och vissa taklampor tänds automatiskt när man kommer hem och larmar av (givet att det är mörkt inomhus).

Läs mer om z-wave och vilka komponenter som finns på www.m.nu